Jak správně nastavit indexaci stránek v platformě Kentico

| Lukáš Šorf
Jak správně nastavit indexaci stránek v platformě Kentico

V Kenticu se standardně po spuštění webu indexují všechny stránky (vytvořené Pages), pokud není nastaveno nebo domluveno jinak. Stránky na vašem webu se propisují vždy do tzv. Sitemapy.

Co je sitemapa a indexace stránky

Sitemapa je soubor (nejčastěji formátu .XML), který obsahuje aktuální výpis vytvořených stránek na webu. Pomáhá internetovým vyhledávačům jako je Google, Seznam, Bing atd. se na vašem webu vyznat a vaše stránky indexovat.


Sitemapu si můžete kdykoliv zobrazit zadáním URL adresy vašeho webu a na konec adresy za lomítko doplňte "sitemap.xml". Tedy například: https://www.puxdesign.cz/cz/sitemap.

Pro správné zobrazení sitemapy ji otevírejte v anonymním okně prohlížeče či v jiném internetovém prohlížeči, kde nejste přihlášeni do administrace vašeho Kentica.

Výpis ze sitemapy může vypadat například takto:



Upozorňujeme, že do sitemapy se nepropisují stránky, které máte umístěné ve složkách, například pro přehlednost ve stromu. Takové stránky se nepropisují proto, aby se do sitemapy nepropisovala například systémová složka a další interní či systémové složky ve stromu Kentica a nedošlo tak ke zbytečné indexaci v internetových vyhledávačích.


Pokud se vám tedy některé nové stránky neindexují, zkontrolujte, zda nejsou zanořené ve složkách. Stránka zanořená ve složce může vypadat například takto:



V Kenticu máte možnost ovlivnit propisování stránky do Sitemapy.


 

Zákaz indexace stránky

Pokud máte vytvořenou stránku, kterou byste nechtěli indexovat a tedy ji "schovat" před internetovými vyhledávači, postupujte podle postupu, který popisujeme dále. (Toto nastavení nemá vliv na stránky, které máte zanořené ve složkách.)


1. V Kenticu → Pages → požadovaná stránka, kterou nechcete indexovat → vpravo klikneme na tlačítko "Properties" → zvolíme "Navigation"


2. V poli odškrtněte "Show in sitemap"

Nastavení může vypadat následovně:



3. V Kenticu, na stránce Navigation a dole v sekci "Search & SEO" zaškrtněte políčko "Exclude from search"

- tímto dané stránce nastavíte tzv. meta tag robots = <meta name=“robots“ content=“noindex, nofollow“>, který umožňuje zakázat robotům internetových vyhledávačů indexování obsahu nebo sledování odkazů



4. Změny uložte zeleným tlačítkem "Save" a zkontrolujte vaši sitemapu. Odkaz na upravenou stránku by se neměl do sitemapy propsat.

Stránka má také nastaven meta tag robots viz bod 3.


Hotovo.

Buďte v obraze ve světě webů a e-shopů
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Každé 3 měsíce vám pošleme oběžník s horkými informacemi ze světa vývoje a webdesignu, novinkami v e-commerce sféře i akčními nabídkami pro ještě lepší web.
Přihlášením k newsletteru souhlasíte s našimi zásadami zpracování osobních údajů.

Umíme vše, co je pro váš projekt potřeba

Nebo vás nejprve zajímá, jak to u nás vypadá?

Zákulisní informace i to, na čem zrovna pracujeme, sdílíme na sociálních sítích. Sledujte nás.